PONIEDZIAŁEK 10.05.2021r.
ŚNIAD 1: Chleb pszenno-żytni z masłem, ogórkiem świeżym, papryką czerwoną, parówki z szynki (93% szynki
wieprzowej) – Sokołów z ketchupem, herbata z cytryną słodzona miodem naturalnym, kalarepka.
ŚNIAD II: Kiwi, woda mineralna.
OBIAD: Zupa brokułowa z jarzynami (seler), kostką ziemniaczaną, zieloną pietruszką, zabielana śmietaną, gulasz z
szynki wieprzowej zagęszczany dynią, selerem, cebulką, z kaszą pęczak, surówka z marchwi, jabłek,
śmietany, z sokiem z cytryny, prażonymi pestkami dyni, kompot owocowy.
PODW: Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego, wędliny, czosnku, śmietany ze szczypiorkiem,
ogórkiem świeżym, papryką czerwoną, kawa zbożowa(gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona miodem
naturalnym.

WTOREK 11.05.2021r.
ŚNIAD 1: Bułka kukurydziana(gluten) z masłem, pastą z makreli, sera białego, cebuli, śmietany ze szczypiorkiem,
papryką czerwoną, ogórkiem kiszonym, kawa zbożowa(gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona
miodem naturalnym, marchewka.
ŚNIAD II: Koktajl malinowy z jogurtem naturalnym.
OBIAD: Barszcz czerwony z jarzynami, ziemniakami, zieloną pietruszką, czosnkiem, zabielany śmietaną,
łazanki(jajko) robione w przedszkolu z mąki pszenno- żytnio razowej z mięsem wieprzowym, kapustą
kiszoną i białą, cebulką, kompot owocowy.
PODW: Zapiekanki z chleba pszenno-żytniego z polędwicą sopocką, pieczarkami, serem żółtym, szczypiorkiem,
ketchup, herbata z cytryną słodzona miodem naturalnym.

ŚRODA 12.05.2021 r.
ŚNIAD 1: Chleb pszenno-żytni z masłem, polędwicą sopocką, rzodkiewką, ogórkiem świeżym, zupa mleczna z kaszą
jaglaną, herbata z cytryną słodzona miodem naturalnym, kalarepka.
ŚNIAD II: Banan, woda mineralna.
OBIAD: Zupa szpinakowa z jarzynami (seler), ryżem naturalnym brązowym, zieloną pietruszką, czosnkiem,
zabielana śmietaną, pieczone kotleciki mielone (jajka, gluten) drobiowo-wołowe (z fileta z indyka i udźca
wołowego) z cebulką, pieczarkami, serem żółtym, ziemniaki, buraczki z chrzanem na ciepło, kompot
owocowy.
PODW: Weka (gluten)z masłem, kiwi, miodem naturalnym, kakao(mleko) z cynamonem, słodzone miodem
naturalnym.

CZWARTEK 13.05.2021 r.
ŚNIAD 1: Bułka kukurydziana (gluten) z masłem, pastą z awokado, jajek, jogurtu naturalnego, cebuli ze
szczypiorkiem, pomidorem, kawa zbożowa (gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona miodem
naturalnym, marchewka.
ŚNIAD II: Melon, woda mineralna.
OBIAD: Zupa Solferino z jarzynami (seler), kostką ziemniaczaną, zieloną pietruszką, fasolą „Jaś”, wkładką wołową
(zmiksowaną pręgą), zabielana śmietaną, racuszki drożdżowe z mąki pszenno-żytnio razowej z jabłkami,
musem truskawkowym, kompot owocowy.
PODW: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką z Bobrownik, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką, herbata owocowa
słodzona miodem naturalnym.

PIĄTEK 14.05.2021 r.
ŚNIAD 1: Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem świeżym, rzodkiewką, zupa mleczna z płatkami
owsianymi(gluten) górskimi, herbata z cytryną słodzona miodem naturalnym, kalarepka
ŚNIAD II: Jabłko, woda mineralna.
OBIAD: Zupa pieczarkowa z jarzynami (seler), makaronem (jajka) domowym z mąki pszenno-żytnio razowej,
zieloną pietruszką, zabielana śmietaną, kotleciki (gluten, jajka) ze świeżego fileta z dorsza atlantyckiego,
ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, cebulki, marchwi, papryki, z prażonymi pestkami dyni, kompot
owocowy.
PODW: Bułeczki maślane z masłem (mleko, drożdże), gorąca czekolada Milka (mleko) z kardamonem.

W niniejszym jadłospisie wyróżniono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z
załącznikiem II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.