Jesteś tutaj: Strona Główna / Strefa Rodzica / Jadłospis

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 06.01.2025 r.
Przedszkole nieczynne. Dzień ustawowo wolny.

WTOREK 07.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Chleb pszenno-żytni z masłem, szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, papryką czerwoną, parówki z szynki (93% szynki wieprzowej) – Sokołów z ketchupem, herbata z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowym, kalarepka.
ŚNIADANIE II: Jabłko, woda mineralna.
OBIAD : Krupnik z kaszą jęczmienną (gluten) z jarzynami (seler), z koperkiem, pietruszką zieloną, zabielany jogurtem naturalnym, pieczeń rzymska z sosem chrzanowym (śmietana), ziemniaki, sałata lodowa z jogurtem, rzodkiewką, szczypiorkiem, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Kasza jaglana z musem truskawkowym, jogurtem naturalnym z laską wanilii, bawarka(mleko) z cynamonem, słodzona miodem naturalnym.

ŚRODA 08.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Bułka kukurydziana(gluten) z masłem, twarożek z papryką czerwoną, śmietaną ze szczypiorkiem, czosnkiem, rzodkiewką, kakao(mleko) z cynamonem, słodzone miodem naturalnym, marchewka.
ŚNIADANIE II: Banan, woda mineralna.
OBIAD : Zupa brokułowa z jarzynami (seler), ryżem brązowym, zieloną pietruszką, zabielana śmietaną, risotto z filetem z indyka, z sosem pieczarkowym (śmietana), cebulką, papryką, kukurydzą, groszkiem zielonym, kurkumą, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Pieczywo chrupkie z masłem, koktajl truskawkowy z jogurtem naturalnym.

CZWARTEK 09.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, sałatą, herbata z cytryną słodzona miodem naturalnym, marchewka.
ŚNIADANIE II: Jabłko, woda mineralna.
OBIAD : Kapuśniak z jarzynami (seler), kostką ziemniaczaną, zieloną pietruszką, zabielany śmietaną, z wkładką wołową (zmiksowana pręga), racuszki drożdżowe z mąki pszenno żytnio razowej z jabłkami, musem malinowym, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek świeży, kawa zbożowa (gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona miodem naturalnym.

PIĄTEK 10.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z makreli, cebuli, śmietana ze szczypiorkiem, papryką czerwoną, kawa zbożowa(gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona miodem naturalnym, kalarepka.
ŚNIADANIE II: Kiwi, woda mineralna.
OBIAD : Zupa pomidorowa z jarzynami (seler), ryżem naturalnym brązowym, zieloną pietruszką, zabielana śmietaną, jajko na twardo w sosie koperkowym
(śmietana), ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Chałka drożdżowa (mleko, drożdże) z masłem, jabłko, gorąca czekolada (mleko).

W niniejszym jadłospisie wyróżniono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

PONIEDZIAŁEK 13.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Chleb pszenno-żytni z masłem, szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, papryką czerwoną, parówki z szynki (93% szynki wieprzowej) – Sokołów z ketchupem, herbata z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowym, kalarepka.
ŚNIADANIE II: Kiwi, woda mineralna.
OBIAD : Zupa ogórkowa z jarzynami (seler) z ziemniakami, zieloną pietruszką, zabielana jogurtem, potrawka z fileta z indyka z jarzynami (seler), z ryżem, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Chleb graham (gluten) z masłem, filet z indyka z Bobrownik, kawa zbożowa (gluten) z mlekiem z cynamonem.

WTOREK 14.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Bułka wieloziarnista z masłem, pastą z jajek i kurczaka, szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, papryką czerwoną, kawa zbożowa (gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona miodem naturalnym, kalarepka.
ŚNIADANIE II: Koktajl malinowy.
OBIAD : Rosół (seler) wołowy z kaszą kukurydzianą (gluten), zieloną pietruszką, mięso mielone wołowe z jarzynami z rosołu (marchewka, seler, pietruszka), ziemniaki, sos chrzanowy, zabielany śmietaną, surówka z czerwonej kapusty, jabłek, cebuli, z prażonymi pestkami dyni, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Bułeczki maślane z masłem (mleko, drożdże), kakao (mleko) z cynamonem, słodzone miodem naturalnym.

ŚRODA 15.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Zupa mleczna z płatkami owsianymi górskimi (gluten), chleb pszenno-żytni z masłem, polędwicą sopocką, rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem świeżym, sałatą, herbata z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowym, marchewka.
ŚNIADANIE II: Banan, woda mineralna.
OBIAD : Barszcz czerwony z jarzynami, ziemniakami, zieloną pietruszką, czosnkiem, zabielany śmietaną, łazanki (jajko) robione w przedszkolu z mąki pszenno – żytnio razowej z mięsem wieprzowym, kapustą kiszoną i białą, cebulką, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Wafelek ryżowy, „Minionki w krainie owoców” (sałatka owocowa ze świeżych pomarańczy, ananasów, bananów, jabłek, kiwi, granatu), bawarka (mleko).

CZWARTEK 16.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Bułka kukurydziana (gluten) z masłem, pasta z jajek, jogurtu naturalnego, cebuli, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek świeży, kawa zbożowa (gluten) z mlekiem, cynamonem, słodzona miodem naturalnym, marchewka.
ŚNIADANIE II: Jabłko, woda mineralna.
OBIAD : Zupa Solferino z jarzynami (seler), kostką ziemniaczaną, zieloną pietruszką, fasolą „Jaś”, wkładką wołową (zmiksowaną pręgą), zabielana śmietaną, makaron (jajka) domowy z mąki pszenno-żytnio razowej z serem białym, miodem naturalnym, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaska żywiecka, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata owocowa słodzona miodem naturalnym.

PIĄTEK 17.01.2025 r.
ŚNIADANIE I: Zupa mleczna z płatkami owsianymi(gluten) górskimi, chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, herbata z cytryną, słodzona miodem naturalnym, kalarepka.
ŚNIADANIE II: Ananas, woda mineralna.
OBIAD : Zupa kalafiorowa z jarzynami(seler), ryżem naturalnym brązowym, zieloną pietruszką, zabielana śmietaną, kotleciki z dorsza (jajka, gluten), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kukurydzy, papryki czerwonej, marchwi, jabłek, kompot owocowy.
PODWIECZOREK: Chleb wieloziarnisty, twarożek waniliowy, kakao (mleko) słodzone naturalnym miodem, jabłko.

W niniejszym jadłospisie wyróżniono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z załącznikiem II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.